CADhr

Hrvatski CAD portal

 
 
 
 

Obavijesti  članovima i posjetiteljima

Za sve nejasnoće slobodno mi se obratite na mail adresu zrendula-gmail-com.

Opet ima jako puno pokušaja registracije s područja Rusije. Da izbjegnem objave reklama, takve registracije ne odobravam. Ako kojim slučajem zbog toga nekoga ne aktiviram, molim da mi se javite na mail.


Ja više ne stignem rješavati neke stvari, pa tako niti administrirati/uređivati ovu web stranicu. Administraciju bi još nekako i stigao napraviti, ali urednički posao stvarno ne stižem. Ako želi netko preuzeti tu obavezu na sebe neka mi se javi.
 
 
 
 
CADhr - Hrvatski CAD portal

AutoCAD 2011: Point Cloud

Uz mnoštvo noviteta u AutoCAD 2011 verziji, jedna od jedna od najzvučnijih je i Point Cloud import opcija.

 

Jednostavno rečeno point cloud (oblak točaka) je skup točaka u 3D prostoru. Prikupljen pomoću 3D laserskih skenera, dobiva se fotorealističan 3D objekt (zgrade, mehanički objekti, interijeri, ljudi ... bilo što što se može fizički vidjeti) sačinjen od velikog broja točaka. Ovisno o tipu 3D skenera, oblaci točaka mogu sadržavati različite informacije poput boje i intenziteta čime se dobivaju dodatne informacije o snimljenom objektu/objektima.

Od posljednje verzije AutoCAD-a, moguće je ovakve objekte direktno unijeti u AutoCAD aplikaciju. Do sada je to bilo moguće samo pomoću dodatnih pluginova. Iako mogućnosti ovog featurea još nisu na razini kao kod nekih specijaliziranih aplikacija, ali ovo je definitivno korak naprijed prema novom načinu prikupljanju i obradi podataka unutar AutoCAD aplikacije.

Oblak točaka se dodaje u AutoCAD na sličan način kao i bilo koji drugi XREF. Moguće ga je pregledavati, mjeriti po njemu, precrtavati itd. Iako AutoCAD podržava 2 milijuna točaka, što se čini mnogo, iako neki laserski skeneri toliko podataka prikupe u nekoliko sekundi. Prosječni oblak točaka može imati i preko 50 milijuna točaka. Bez obzira na ovo ograničenje, za trenutne AutoCAD-ove mogućnosti manipulacije s oblacima točaka i ovo je dovoljno.

{youtube}LkdBaOaYHY0{/youtube}

Oblak točaka u AutoCAD-u 2011

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu snimljen laserskim skenerom 
 
 
 

Ukratko  o nama ...

Mi ništa ne prodajemo i ne posredujemo pri kupnji. Pomoći hoćemo i znamo, a pozivamo i Vas da se uključite u širenje znanja.