CADhr

Hrvatski CAD portal

 
 
 
 

Incremental Save Percentage

Možda ste primijetili da dwg datoteke na kojima radimo postanu veće nego što bi trebale biti. Postoji jedan razlog tome, obrisani objekti u crtežu nekad i nisu baš obrisani.

„Incremental Save Percentage“ ili ISAVEPERCENT sistemska varijabla je uvedena u svrhu unapređenja brzine spremanja datoteka. U trenutku kada mi pokrenemo naredbu „Save“, AutoCAD ne sprema uvijek cijeli crtež. Samo nastale promijene i novododani objekti će biti spremljeni dok objekti koje smo uklonili s crteža neće biti izbrisani već samo markirani (označeni) da su izbrisani te će se još uvijek nalaziti u crtežu. Ova opcija („Incremental Save Percentage“) podešava koliko posto prostora crteža smiju zauzimati tako obrisani objekti. U nekim verzijama AutoCAD-a ta je opcija Standardno postavljena na 50% što znači da 50% veličine dwg crteža smije zauzimati ovakav prostor sa tim virtualno obrisanim objektima.

Prednost ovoga je brže spremanje crteža. Danas se postavlja pitanje, koliko je to potrebno s obzirom na brzine računala koje se koriste te kolika je stvarna ušteda u vremenu, a datoteke mogu biti značajno veće. Veće datoteke znači da postoji veća vjerojatno korumpirane datoteke, a i poneki anitvirusni programi mogu nam stvarati probleme (nije baš često, ali dešava se).

isp

Mislim da potencijalni problemi prevažu pred prednostima bržeg spremanja. Moja preporuka je da ovu opcije postavite na nula (0). Možete ju naći na „Open and Save“ tabu opcija AutoCAD-a (OPTIONS naredba) ili samo pozovite naredbu ISAVEPERCENT. Na ovaj način AutoCAD će u potpunosti spremiti vaš crtež pri svakim vaš spremanju. Vaše datoteke će biti manje i izbjeći čete neke potencijalne probleme. Ako kojim slučajem radite na takvim crtežima da vam je brzina spremanja bitna i primijetite usporenost rada, vratite ovu opciju natrag na 50.

Postavio JackOfHearts 18.04.2008. 09:18:56