CADhr

Hrvatski CAD portal

 
 
 
 

Design Center

Koliko ste puta htjeli neki stil, blok ili layer prebaciti iz jednog crteža u drugi, a niste znali za neko jednostavno rješenje. Ipak postoji, Design Center.

Design Center je alat koji omogućuje ubacivanje raznih postavki i objekata iz jednog crteža u drugi, pretragu dwg crteža po nekom pojmu ili objektu i dr.

Npr. tražimo jedan crtež koji smo crtali negdje prije godinu dana i ne možemo se sjetiti gdje nam se nalazi na računalu među svim tim ostalim crtežima. Ono što se sjećamo je da smo u tom crtežu koristi block „North_arrow_25“. Prvo što bi intuitivno radili je otvarali crtež po crtež i provjeravali da li je to taj. Postoji i lakši način. Odemo u Design Center ( Ctrl+2 ili Tools->Palettes->Desing Center), kliknemo na ikonicu Search, podesimo Look for Blocks, označimo disk ili direktoriji gdje nam se nalaze svi crteži i u Search for name postavimo ime blocka kojeg tražimo. DC će sada pretražiti sve dwg crteže koji se nalaze na zadanoj lokaciji i izlistati vam sve koji u sebi sadrže block pod ti imenom. Vrlo koristan alat kada nam se nešto zagubi.

Ovo je samo jedna od mogućnosti koje DC pruža. Uzmimo drugi primjer, trebamo prebaciti postavke svih layera iz jednog crteža u drugi, a da ih sve ne radimo ispočetka. Jednostavno otvorimo crtež u kojem nedostaju željeni layeri, navigiramo do dwg crtež koji sadrži tražene layere, te jednostavno pomoću „drag-and-drop“ prebacimo layere iz tog crteža u trenutni. Na isti način možemo prebaciti i Linetypes, Layers, Text Styles, Dim Styles, Table Styles, Blocks, Xrefs i Layouts-e.

dc

Postavio JackOfHearts26.04.2008. 16:15:21