CADhr

Hrvatski CAD portal

 
 
 
 

Autosave

Često kada crtamo u AutoCAD-u, toliko se unesemo u to crtanje da jednostavno zaboravimo onu najbitniju stvar, spremiti crtež. Ovo je česta pogreška kod početnika kao i kod iskusnih korisnika. Zaboravili smo spremiti crtež, a nestalo je struje. Računalo nam se smrznulo, a baš smo sada htjeli spremiti. Tek tada počnemo razmišljati koliko su na vrijedni ti podaci i sav trud koji smo uložiti u crtež postaje neprocjenjiv.

Većina programa, a i AutoCAD, ima ugrađenu funkciju automatskog spremanja da bi se izbjegli ovakvi slučajevi. Ako niste ništa mijenjali u postavkama, AutoCAD bi trebao biti namješten da sprema crtež automatski (u posebnu datoteku) svakih 10 minuta. (Tools/Options).

autosave01

Kao što možete vidjeti na slici, „Automatic save“ je uključen i podešen sa automatski sprema crtež svakih 5 minuta (1). Uzmimo npr. da radimo na crtežu i iz nekog nepoznatog razloga nam se računalo „zamrzne“ te ga moramo resetirati. Crtež na kojem smo radili, naravno, nismo spremili 45 min. i sve je u tom vremenu izgubljeno? Nije baš točno, taj crtež još uvijek postoji negdje na računalu. Kako ga vratiti? S obzirom da je „Automatic save“ bio uključen, AutoCAD je automatski spremao crtež svakih 10 min i on se nalazi u TEMP direktoriju (folderu) na vašem računalu. Najbrži način da dođete do tog direktorija je da odete na START->Run i upišete %temp% u traženo polje. Ovdje pronađite datoteku te joj promijenite nastavak u .dwg i možete nastaviti dalje crtati. Naravno, sadržavat će samo one podatke od posljednjeg automatskog spremanja, znači najstarije 10 min.

autosave2 ------> autosave3

Uz opciju automatskog spremanja, postoji i opcija „Create backup copy with each save“ (2). Ako je ta opcija uključena, svaki put kada mi svojevoljno spremimo crtež, AutoCAD će stvoriti još jednu datoteku s našim crtežom, ali sa nastavkom .bak. Ako iz nekog razloga, naš originalni dwg crtež ne možemo otvoriti ili smo ga slučajno izbrisali, a imamo njegovu .bak kopiju, jednostavno preimenujemo tu datoteku iz .bak u .dwg i možemo ga bez problema opet normalno otvoriti u AutoCAD-u kao da se nije ništa desilo.

Postavio JackOfHearts 14.04.2010. 18:48:39